Hae sivustolta

Miksi pilvi tarvitsee ylläpitoa?

Cloud Insights / Lukuaika 2 min
Jarno Mäki
Julkaistu
Jarno Mäki
Chief Executive Officer

Pilviteknologian kypsyys alkaa olemaan jo sillä tasolla, että pilveen siirtymisen ja migraatioiden rinnalla puhutaan sujuvasti pilvialustojen operoinnista ja optimoinnista. Järjestelmiä sekä infraa on viety pilveen ja seuraavaksi pitäisi pystyä maksimoimaan pilvialustan tuottama lisäarvo.

Pilvi lupaa kustannussäästöjä, joita syntyy muun muassa siitä, että konesali-infran ylläpito on pilvipalveluntarjoajan vastuulla. Säästät konesalin operointikustannukset kun vaihdat oman konesalisi pilveen.

Pilven hinnoittelu perustuu palveluiden käyttöön ja kulutukseen. Tällainen hinnoittelumalli mahdollistaa kustannussäästöjä kun käytät pilvipalveluita tarkoituksenmukaisesti ja strategisesti.

Säästöt eivät kuitenkaan synny automaagisesti. Osa on siirtänyt järjestelmiä pilveen ja kokenut ikävän yllätyksen kustannusten karattua käsistä.

Kustannukset pääsevät karkuun tyypillisesti kun

  1. ei täysin ymmärretä mistä ja miten pilven kustannukset muodostuvat, eli ei ole riittävästi osaamista ja ymmärrystä
  2. pilven operointi ja ylläpito on toteutettu liian kevyellä kädellä
  3. pilvialustan tilausten hallinta vuotaa, jonka seurauksena esimerkiksi kustannusten jyvitys sekä vastuunjako hankaloituu merkittävästi

Joillekin ylläpidon tarve tulee yllätyksenä: miksi valmiit pilvipalvelut tarvitsevat ylläpitoa?

Vastaus tähän on kiteytetty hyvin Microsoftin Cloud Adoption Framework for Azure -viitekehyksen dokumentaatiossa Manage-osiossa:

”…it’s the ongoing operation of the digital assets that delivers tangible business outcomes”.

Pilveen siirtyminen tai pilvipalveluiden käyttöönotto sellaisenaan ei muuta liiketoimintaasi. Avain hyötyjen ja lisäarvon realisointiin on jatkuvassa tekemisessä.

Kenen vastuulla?

Hyperskaalan pilvialustat – Microsoft Azure, AWS, Google Cloud – ovat äärimmäisen monimutkaisia. Pilvialustoille julkaistaan vuosittain tuhansia uusia ominaisuuksia per alusta. Alustojen tuntemus sekä teknisen osaamisen pitäminen ajan tasalla on jo itsessään melkoinen työ.

Pilvialustat tarjoavat laajan valikoiman palveluita ja työkaluja erilaisilla palvelumalleilla – SaaS, IaaS, PaaS, FaaS, CaaS. Näiden palveluiden avulla voit toteuttaa esimerkiksi täysin pilvipohjaisen IT-infrastruktuurin tai rakentaa pilvinatiiveja sovelluksia.

Yksittäiset palvelut ja komponentit ovat palveluntarjoajan vastuulla. Lopputuotos tai kokonaisuus, jonka toteutat näiden rakennuspalikoiden avulla, on sinun vastuullasi.

Pilvi on muuttanut IT-operaatioiden ja IT-ylläpidon luonnetta radikaalisti. Perus-IT:llä ei pärjää pilvimaailmassa.

SaaS-palveluiden kohdalla tilanne on toki hieman erilainen; palveluntarjoaja vastaa sovelluksen ylläpidosta. Mutta, myös SaaS-palveluiden hallitsemattomassa käytössä piilee varjo-IT:n vaara.

Toisin sanoen, palveluntarjoaja ei vastaa siitä, miten käytät pilvipalveluita. Kokonaisuuden hallinta ja kehitys on sinun vastuullasi.

Pilven ylläpito ei ole perus-IT:tä

Pilvi on muuttanut IT-operaatioiden ja IT-ylläpidon luonnetta radikaalisti. Perus-IT:llä ei pärjää pilvimaailmassa. Tämä tosiasia nousee jatkuvasti esiin tutkimuksissa: organisaatiot kärsivät pilven osaamisvajeesta.

Pilvi ei ole pelkästään vaihtoehto konesalille. Se on paljon enemmän. Ja tästä syystä, pilveä ei operoida kuten konesaleja.

Ja tästä on kyse myös pilvitransformaatiossa; kyse ei ole vain teknologiasta ja työkuormien siirtämisestä paikasta toiseen. Migraatioiden ohella, transformaatioon liittyy vahvasti kaksi näkökulmaa.

Ensinnäkin, pilvimaailman myötä IT-operaatiot eli Ops tekee entistä tiiviimmin yhteistyötä sekä devaajien että liiketoiminnan kanssa. DevOps on pitkään ollut vahvasti devaajien hallitsemaa aluetta, mutta tätä ei voi painottaa tarpeeksi: DevOps ei ole pelkästään devaajien juttu.

DevOps ja pilvitekeminen kulkevat käsi kädessä. Ja sitä kautta Opsilla on merkittävä rooli osana sovelluskehitysprosessia, mutta myös osana liiketoiminnan kehittämistä sekä uusien palveluiden innovointia.

Pilven ylläpito ja operointi on alustan jatkuvaa kehittämistä, pilvialustan devausta, joka tuo pilven kyvykkyyksiä lähemmäs sovelluskehittäjiä ja liiketoimintaa.

Toiseksi, kaiken keskiössä ovat sovellukset ei infrastruktuuri. Liiketoiminta pyörii sovellusten ympärillä. Infrastruktuurin suurin arvo on siinä, että sovellukset ovat saatavilla ja pyörivät kuten pitää.

Sovellusten tarpeet pyörivät asiakkaiden ja käyttäjien tarpeiden ympärillä. Vastaavasti, infrastruktuurin tarpeiden tulisi pyöriä sovellusten ympärillä, ei toisinpäin.

Vielä pähkinänkuoreen mahdutettuna, pilven ylläpidon keskeinen tehtävä on varmistaa, että pilvialusta vastaa liiketoiminnan ja sovellusten tarpeita ja, että pilviympäristöt on rakennettu hallintamallissa määriteltyjen parhaiden käytäntöjen mukaisesti.

Kumppanin rooli

Gartnerin ennustusten mukaan vuoteen 2022 mennessä jopa 60 % organisaatioista hyödyntää kumppania pilven hallinnassa.

Pilven hallinta nousi yhtenä teemana esille myös Julkipilven tila 2020 -selvityksessämme, jossa kysyimme tietohallintopäättäjiltä pilveen liittyviä haasteita. Tarve pilven jatkuville palveluille on siis tunnistettu markkinassa. Tähän varmasti liittyy myös edellä mainittu pilven osaamisvaje.

Markkinassa puhutaan MSP-kumppaneista ja Managed Cloud -palveluntarjoajista. Onregon tarjooma on rakennettu tämän tarpeen ympärille: autamme pilvialustan ylläpidossa ja kehittämisessä, jotta IT voi keskittyä tukemaan liiketoimintaa mahdollisimman tehokkaasti.

Avainsana on kehittäminen; pilvilmaailman ylläpitokumppanin tehtävä ei ole vain ylläpitää ja korjata asioita vaan olla aktiivisesti mukana luomassa uutta sekä puskemassa asiakasta rohkeasti eteenpäin. Tämä erottaa pilviaikakauden ylläpidon perus-IT:stä.

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?

Jatketaan keskustelua

Jos haluat kuulla lisää pilviaikakauden ylläpidosta ja pilvialustan jatkuvasta kehittämisestä, laita  viestiä tulemaan tai soita 020 7191 430.

Kysy lisätietoja
=
Miten näitä tietoja käsitellään? Tutustu tietosuojaselosteeseemme.
Cloud Badass - Azure-webinaari

Webinaari: Hallittu vai hallitsematon Azure? Pilven ylläpidon peruspilarit

Webinaarissa käsittelemme Azuren hallintaa ja ylläpitoa käytännössä. Kerromme mitä ylläpidollisia asioita kannattaa huomioida kun haluat rakentaa hyvin hallittun ja turvallisen pilvialustan.

Katso webinaari