Hae sivustolta

Keva

Pilven avulla kohti uutta infraa ja uusia palveluita

Cloud Strategy

Keva aloitti pilvisiirtymänsä kahta eri reittiä. Yritys X oli tehnyt pilvistrategiasuunnitelman ylätasolla, IT:n ja liiketoiminnan toimijoiden kautta. Tutkimuksessa kartoitettiin, mitä pelkoja ja mahdollisuuksia organisaation sisällä nähdään pilven käyttöönotolle.

Mukana haastattelussa oli toistakymmentä kevalaista sekä IT:n että liiketoiminnan puolelta. Tutkimuksen aikana selvisi, että mitkään havaitut haasteet eivät olleet sellaisia, mitä ei pystyttäisi taklaamaan. Muiden muassa tietosuoja-asiaan piti suunnitella omat tiedottamis- ja koulutustilaisuudet. Toinen reitti oli yritys Y:n kanssa tehty siirtymä O365-palveluihin.

Kotimainen kumppani löytyi Irlannista

– Loihde Cloudonin kanssa törmättiin kirjaimellisesti Azuressa. Microsoftin yhteistyökumppaneita ja asiakkaita oli 2016 Dublinissa tutustumassa Azureen ja siellä sijaitsevaan pilvipalvelinsaliin. Rissasen Kallen kanssa kävimme paljon keskusteluja tuon matkan aikana. Pian sen jälkeen alkoi yhteistyö, kertoo Kevan IT-päällikkö, Juha Mäkinen.

– Yhteistyö lähti varsinaisesti käyntiin Microsoftin sponsoroimana konsultointina. Teimme Loihde Cloudonin kanssa kaksi työpajaa pilvitransformaatiosta (liiketoiminta- ja arkkitehtuuriworkshopit) ja nopeasti totesimmekin, että on hyvä suunnata katseet pilveen.

Katse tulevaisuuteen

Keva näki selvästi, että pilvipalvelut tulevat olemaan tärkeä kehitysaskel IT-palveluiden tuottamisessa. Keva on ostajaorganisaatio, joten eräänä tärkeänä motiivina oli lähteä kehittämään osaamista pilviteknologiasta ja sen hyödyntämisestä Kevassa. Ennen kaikkea päätökseen vaikutti se, miten pilven avulla pystytään kehittämään uudenlaista IT-infrastruktuuria ja uusia palveluita.

– Lähdimme työstämään pilvisiirtymää työpajojen kautta. Alussa keskityttiin liiketoimintaan, tarkistettiin nykytilanne ja lähdettiin miettimään myös palveluiden kustannusrakennetta uudestaan. Meille ei kuitenkaan säästö ollut päämotivaattori, vaan pilven tehokas ja järkevä käyttöönotto. Kustannussäästöt tulevat sitten tuon tehokkuuden myötä, toteaa Mäkinen.

– Liiketoimintapuolella pilvestä voi olla paljonkin hyötyä, Loihde Cloudonin avulla löysimme meille helposti koetellut ja sopivimmat ratkaisut.

Liiketoimintapuolella pilvestä voi olla paljonkin hyötyä, Loihde Cloudonin avulla löysimme meille helposti koetellut ja sopivimmat ratkaisut.

Juha Mäkinen, IT-päällikkö, Keva

Tehoa työpajoista

Työpajamalli oli erityisen toimiva. Jo workshopeissa tehtiin konkreettisia toimenpiteitä ja testauksia: Kokeiltiin HyperV:tä ja tarkistettiin levytilojen ja kapasiteetin tarve. Näin päästiin todellisen käyttömäärän pohjalta laskemaan, mitä tarkoittaisi vastaava ympäristö Azure-alustalla.

– Aloitimme kevyellä pilvistrategialla, jonka pääviesti oli, että Keva tavoittelee pilvipalveluiden hyödyntämistä. IT-johtajalta (Paula Sivunen) saimme vahvaa tukea pilvipalveluihin siirtymiseksi. Olemme myös halunneet nostaa omaa ymmärrystämme pilvestä organisaation sisällä. Alkuun pidetyt muutamien päivien työpajat keskittyivät olennaiseen ja pääsimme nopeasti kärryille pilven toiminnasta, kertoo Mäkinen.

– Lisäksi teimme työpajamuotoisesti Azure Governance-dokumentin, jonka pohjalta eri toimijat voivat tuottaa sovellus- ja infrapalveluita yhdenmukaisesti Kevalle. Varsinainen IAAS ja PAAS-palveluiden käyttöönotto aloitettiin keväällä 2017. Loihde Cloudonin rooli konsultoivana kumppanina monitoimittajaprojektissa on ollut meille korvaamaton apu.  Loihde Cloudonin vahva kokemus ja näkemys pilvipalveluiden toteutustavasta auttoi myös muita Kevan toimittajia ratkaisutavan löytämisessä, Juha tarkentaa.

Syvemmälle pilveen

Seuraava askel pilvisiirtymässä on jatkaa PAAS ja SAAS palveluiden käyttöönotossa sekä rakentaa palvelukerros pilven, oman konesalin ja muiden toimijoiden privaattipilvien kesken.

– Harvoin on yhteistyö kumppanin kanssa näin ongelmatonta. Saimme kokoajan hyviä ehdotuksia siitä, mitä kannattaa huomioida eri vaihtoehdoissa, varsinkin palveluiden hinnoittelu ja lisensiointi tuottaa haasteita. Kehittämisen pääfocus on ollut  koko ajan Kevan liiketoiminnan ja kustannustehokkuuden parantaminen. Mahdollisessa tulevassa infrapalveluiden kilpailuttamisessa näkisimme mielellämme myös Loihde Cloudonin yhtenä tarjoajista, naurahtaa Juha.