Hae sivustolta

Telemark vai tasajalkaa? Landing zone ja bon voyage

Cloud Insights / Lukuaika 2 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Kun on aika siirtää työkuormia pilveen, miten varmistat täydet tyylipisteet? Vedätkö telemarkin vai laskeudutko tasajalkaa?

Pilvisiirtymä vaatii kovan ponnistuksen, ennen kuin päästään itse migraatiovaiheeseen. Ennen kuin otetaan vauhtia, täytyy tietää miksi ylipäätään ollaan menossa kohti hyppyrin nokkaa eli tarvitaan visio ja strategia. Kun suuntaviivat ovat selkeät, on hyvä tietää mihin oikeasti ollaan hyppäämässä, ja ketä tai mitä hypyssä otetaan mukaan eli tarvitaan nykyisten resurssien analyysi. Ja vielä, ennen kuin syöksytään alaspäin kohti hyppyrin nokkaa tulee olla ajatus siitä, miten hypätään eli suunnitelma.

Aina kun mä hyppään ja pääsen siihen hyppyrin nokalle, niin mulle tulee sellanen bon voyage. – Matti Nykänen

Entä miten ylhäältä päästään turvallisesti alas?

Nyt ollaan asian ytimessä, tästä landing zone -käsitteessä on kyse.

Landing zone on aivan olennainen käsite kun puhutaan pilvimigraatioista ja ylipäätään työkuormien siirtämisestä pilvialustallesi. Landing zone löytyy myös Microsoft Cloud Adoption Framework for Azure -kehikon Ready-kohdasta.

Käytännössä landing zone on ennalta provisioitu ympäristö, johon voit turvallisesti siirtää työkuormiasi. Landing zone suunnitellaan noudattamaan hallintamallisi eli cloud governance -dokumenttisi linjauksia ja roolituksia, muutoksenhallinnan prosesseja ja tietenkin tukemaan IT-operaatioitasi.

Ympäristön valmistelussa hyödynnetään koodia (IaC), pilviarkkitehtuurin parhaita suosituksia ja käytäntöjä sekä esimerkkitoteutuksia.

Oikein tehtynä landing zone varmistaa vakaan ajoalustan työkuormillesi, vähentää IT-infrasi kompleksisuutta ja muovaa pilvialustasi arkkitehtuuria keskeisten operatiivisten malliesi mukaiseksi. Ja näin saat oikean bon voyage -fiiliksen päälle.

”Ohilyöntejä voi tulla niin elämässä kuin pesäpallossa.” – Matti Nykänen

Koodin avulla provisioidut ympäristöt pysyvät yhdenmukaisina ja noudattavat yhteisiä linjauksia – vältät siis pahimmat ohilyönnit. Hyvin toteutettu landing zone mahdollistaa skaalautuvat migraatiot, tehostaa tietoturvaa merkittävästi ja helpottaa huomattavasti esimerkiksi regulaatioiden ja lainsäädännön vaatimusten noudattamista.

Azure landing zone voidaan implementoida eri tavoin, riippuen oman Azure-ympäristösi tarpeista ja vaatimuksista. Näistä rankin ja kaikkein kattavin setti on Enterprise-scale landing zone, jonka arkkitehtuuri voi näyttää hieman hurjalta etenkin pilvinoviisin silmissä:

Pidämme aiheesta webinaarin, jossa muun muassa pureudumme ylläolevaan kuvaan sekä kerromme tarkemmin miten saat täydet tyylipisteet kun lähdet suunnittelemaan landing zonea omaan ympäristöösi. Katso Azure landing zone – hyvin hallitun pilven perusta -webinaari.

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?
Microsoft Azure asiantuntemusta

Pilvivalmennus IT-asiantuntijoille ja tietohallintopäättäjille

Kasvata oma, tiimisi ja organisaatiosi pilviosaamista tehokkaasti työn ohessa. Pilvivalmennus on 6 kuukauden valmennusohjelma, jossa MCT-sertifioidut asiantuntijamme käyvät käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla läpi pilven tärkeimmät osa-alueet ja käsitteet.

Tutustu valmennukseen