Hae sivustolta

Cloud Badass - Azure-webinaari
Cloud Badass.

Webinaarisarja Azuren parhaista käytännöistä ja pikavoitoista.

On-demand | Kesto 30 min

CAF eli Microsoft Cloud Adoption Framework for Azure

Olli-Pekka Paljakka

Solution Manager

Microsoft Cloud Adoption Framework for Azure eli CAF kokoaa yhteen parhaat käytännöt, työkalut ja ohjeistukset julkipilven ja Azuren hallittuun käyttöönottoon.

Kyse on Microsoftin luomasta kehyksestä, joka auttaa vastaamaan tärkeisiin kysymyksiin pilvisiirtymän eri vaiheissa.

CAF on hyvin laaja kokonaisuus täynnä erinomaista sisältöä, mutta mistä lähteä liikkeelle ja miten sitä voi soveltaa oman yrityksen pilvisiirtymään?

Tässä webinaarissa käsittelemme:

  • Miksi Cloud Adoption Framework for Azure?
  • CAF:n eri vaiheet
  • CAF:n soveltaminen

Loihde Cloudonin Solution Development Lead Olli-Pekka Paljakka näyttää kuinka syvälle CAF oikein ulottuu.

Mikä on Cloud Adoption Framework for Azure?

Microsoft Cloud Adoption Framework for Azure on kokoelma työkaluja, ohjeistuksia ja parhaita käytäntöjä pilvitransformaation tueksi. Vastaava viitekehys löytyy myös Amazonilta ja Googlelta.

Cloud Adoption Framework for Azure auttaa yrityksiä ottamaan julkipilven palveluita käyttöön sekä tarjoaa tukea ja viisautta pilvitransformaation edistämiseen. Viitekehyksen keskeinen tavoite on luoda pilvipalveluiden käyttöönotosta mahdollisimman tarkoituksenmukaista yrityksen maturiteetti huomioiden.

CAF auttaa välttämään yleisimmät sudenkuopat ja varmistamaan, että liiketoiminta- ja teknologiastrategia tukevat toisiaan.

Kenelle CAF on suunniteltu? Pilvitransformaatio ja pilviteknologian käyttöönotto voi vaikuttaa koko organisaatioon toimintaan – pilvi ei ole vain teknologinen valinta vaan myös esimerkiksi työskentelykulttuuria olennaisesti muokkaava päätös.

Pilvi ja pilveen siirtyminen on päätös, jonka tekemiseen osallistuu monta tahoa. Microsoftin mukaan CAF onkin suunniteltu varta vasten pilviarkkitehdin työkaluksi ajamaan tätä päätöksentekoa eteenpäin.

Eli jos yrityksesi on päätynyt tai päätymässä Azureen, niin tähän viitekehykseen kannattaa ehdottomasti tutustua. Olemme rakentaneet oman transformaatiopolkumme Pilvipolku™-mallin täysin yhdenmukaiseksi CAF:n kanssa.

CAF:n osa-alueet

CAF jakautuu kahdeksaan eri osa-alueeseen ja vaiheeseen.

Strategy

Miksi pilvi ylipäätään? Mitä sillä tavoitellaan? Strategia-vaihe auttaa hahmottamaan pilven merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta sekä pohtimaan miten pilviteknologia voi tukea liiketoiminnan tavoitteita. Tässä vaiheessa on tärkeää saada eri roolit ja stakeholderit puhumaan samaa kieltä.

Tavoite on tunnistaa pilven keskeiset kyvykkyydet, joilla voidaan tukea liiketoiminnan tavoitteita.

Plan

Strategia kertoo miksi, mutta Plan-vaihee kertoo miten lähdetään liikkeelle. Tämä vaihe keskittyy toimintasuunnitelman rakentamiseen. Jotta Cloud Adoption Plan voidaan rakentaa, täytyy toki tietää mitä meillä ylipäätään on.

Plan-vaiheessa tehdään inventaario eli selvitetään mitä järjestelmiä ja sovelluksia yrityksen infraan kytkeytyy. Inventaario tehdään myös kompetenssien osalta, eli löytyykö meiltä riittävästi omaa osaamista pilviteknologian jalkauttamiseen.

Ready

Ready-vaiheessa mennään jo itse alustaan. Eli tässä vaiheessa oma Azure-ympäristö valmistellaan sellaiseksi, joka tukee aiemmin määriteltyä strategiaa ja suunnitelmaa.

Keskeinen termi tässä kohtaa on Azure Landing Zone, joka siis viittaa etukäteen valmisteltuun ympäristöön, joka sisältää tietyt asetukset sekä noudattaa muun muassa julkipilven tietoturvan parhaita käytäntöjä sekä oman organisaation governance-politiikkaa.

Migrate

Migrate-vaihe onkin sitten jo täyttä konkretiaa eli sovellusten ja työkuormien siirtämistä omaan pilviympäristöön.

CAF sisältää ohjeistuksia migraatioiden toteuttamiseen ja Microsoft itse suosittelee nelivaiheista iteraatiota: Asses, Migration, Optimize ja Promote.

Innovate

Kysehän ei tietenkään ole vain siitä, että kamaa siirretään pilveen. Pilviteknologioiden ansioista asioita voidaan monissa tapauksissa tehdä uudella tavalla.

Sanonnan mukaan polkupyörää ei kannata suunnitella uudelleen. Ei toki, mutta joskus voi olla terveellistä ja hyödyllistä pistää polkupyörä palasiksi

CAF:n Innovate-vaihe sisältää muun muassa harjoituksia, jotka auttavat tunnistamaan hyviä paikkoja innovoida ja ajatella asioita uusiksi nimenomaan pilven kyvykkyyksien näkökulmasta.

Govern

Govern-vaiheessa määritellään miten kokonaisuutta hallitaan eli puhutaan myös pilven hallintamallista.

Kyse on erittäin tärkeästä vaiheessa, jossa määritellään yhteiset pelisäännöt pilven resussien käytölle. Governance auttaa vähentämään sekä teknisiä että tietoturvaa koskevia riskejä.

Manage

Matkasi ei pääty siihen, kun pääset pilveen. Pilven resurssien jatkuva käyttö tuottaa lisäarvoa. Ja jotta nämä resurssit olisivat jatkuvasti käytössäsi ja ylipäätään saatavilla, tarvitset suunnitelmaan pilvialustan ylläpidolle. Puhumme siis pilvihallinnasta.

Eli mitä tehdään kun jokin menee vikaan? Kuka korjaa? Miten resursseja ylipäätään valvotaan? Tai kun jokin muuttuu, kuka tekee tarvittavat muutokset?

Pilvihallinta on pilven operatiivinen puoli, jolla varmistetaan ympäristön saatavuus ja toimivuus.

Organize

Organize-vaihe on viimeiseinä CAF:n listalla. Pilvi muuttaa asioita ja on tärkeää, että oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita. Jos heität kylmiltään konesalia pyörittävän tiimin pilven reunalle, on melko todennäköistä, että asiat eivät mene niin kuin ehkä pitäisi.

Pilvi vaatii uudenlaista osaamista ja tämä uusi osaamismatriisi voi vaikuttaa aivan olennaisesti oman IT-tiimin organisoituiseen.

Miten liikkeelle CAF:n kanssa?

Kokonaisuutena CAF on hyvin monisyinen ja laaja. Jos hyppäät kerralla sisään ja kahlaat koko paketin läpi, edessä on varmasti pientä informaatioähkyä. Etene palanen kerrallaan ja kysy apua, me olemme täällä sitä varten.

Jumpstart Cloud Adoption

Jumpstart Cloud Adoption -työpajassa rakennamme organisaatiollesi julkipilven käyttöönottosuunnitelman, joka on täysin yhteensopiva Cloud Adoption Framework for Azuren kanssa.

Aloita pilvitransformaatio