Hae sivustolta

Julkipilvi auttaa varautumaan tulevaisuuteen

Cloud Security / Lukuaika < 1 min
Jarno Mäki
Julkaistu
Jarno Mäki
Chief Executive Officer

Viime vuodet ja viime kuukaudet ovat koetelleet ihmisten, yhteisöjen ja yritysten resilienssiä. Tilanteet ovat muuttuneet äkillisesti ja todellisuus on saanut uusia käänteitä.

Maaliskuun alkupuolella Reuters kirjoitti kuinka Ukraina valmisteli valtion IT-infrastruktuurin ja datan siirtoa maan rajojen ulkopuolelle, toiseen maahan. Venäjältä taas uhkaa loppua tallennustila.

Suomessa asiantuntijoiden mukaan on hyvin todennäköistä, että meihin kohdistuu enemmän kyberhyökkäyksiä tulevaisuudessa. Yritysten ja organisaatioiden toimintakyky ja tietoturva joutuvat takuulla koetukselle.

Maailman tilanne herättää miettimään missä oma data ja palvelut sijaitsevat. Olisiko syytä siirtää IT-infrastruktuuria maan rajojen ulkopuolelle, tai varmistaa resursseja sinne? Lisäksi mietityttää ovatko tiedot ylipäätään turvassa ja kummalla puolen rajaa?

Julkisen pilven käyttöönotto ja hyödyntäminen on yksi tapa vahvistaa toimintavarmuutta sekä toimintakykyä poikkeustilanteissa.

Ensinnäkin, pilvi antaa skaalautuvuutta. Poikkeusolot voivat aiheuttaa pulaa erilaisista komponenteista. Olemme nähneet miten korona on vaikuttanut esimerkiksi mikrosirujen saatavuuteen.

Kun siirrät dataa ja palveluita omasta konesalistasi pilveen, sinun ei tarvitse miettiä raudan ylläpitoa. Palveluntarjoaja vastaa raudasta. Voit ottaa käyttöön ja kasvattaa pilven resursseja sekä kapasiteettia täysin tarpeidesi mukaan.

Toiseksi, julkipilven avulla saat pienellä vaivalla käyttöösi tehokkaan Disaster Recovery -ratkaisun.

Kolmanneksi nousee julkisen pilven tietoturva. Jotkut edelleen uskovat datan olevan paremmassa turvassa omassa konesalissa kuin ulkoisen palveluntarjoajan palvelimilla, pilvessä.

Väitän kuitenkin, että harva pystyy tarjoamaan vastaavaa tietoturvaa konesalille kuin Microsoftin ja Googlen kaltaiset toimijat. Kun näihin resursseihin yhdistetään äly ja automaatio, on vaikea kuvitella parempaa turvaa datalle ja palveluille.

Sijaintikysymykseen ei ehkä löydy yhtä kattavaa vastausta, mutta vaihtoehdot paranevat. Kuulimme vastikään merkittävän uutisen: Microsoft rakentaa Suomeen uuden datakeskusalueen. Eli halutessasi saat tulevaisuudessa datan Azuren kautta Suomessa sijaitsevaan konesaliin. Mutta, tarvittaessa data ja palvelut siirtyvät helposti regionista toiseen.

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?