Hae sivustolta

Microsoft Azure Well-Architected Framework – mistä on kyse?

Cloud Insights / Lukuaika < 1 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Microsoft Azure Well-Architected Framework on joukko oppeja, joiden tavoitteena on kehittää pilvialustan arkkitehtuuria ja Azuressa pyörivien työkuormien laatua. Amazonilta löytyy myös vastaava eli AWS Well-Architected Framework.

Jos sinulla pyörii bisneskriittisiä sovelluksia ja työkuormia pilvessä, Azure Well-Architected Framework on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Kehikko auttaa arvioimaan omaa pilviarkkitehtuuriasi vasten Azuren parhaita käytäntöjä. Tavoitteena on, että sovelluksesi pyörivät Azuren päällä mahdollisimman tehokkaasti, luotettavasti, turvallisesti ja pilven hyödyt maksimoiden.

Pilviarkkitehtuurin suunnitteluun ei ole mitään yhtä kaikille sopivaa ratkaisua. Jokaisella organisaatiolla on oma teknologiamaasto, omat tarpeet ja omat tavoitteet. Mutta, tiettyjä universaaleja periaatteita löytyy, jotka auttavat suunnittelussa. Nämä periaatteet on huomioitui Microsoftin kehikossa.

Azure Well-Architected Framework jakautuu viiteen osaan:

Cost management
Hallitse kuluja ja maksimoi pilvialustasi tuottama arvo. Pyri eroon tehottomista ratkaisuista ja ylimääräisistä resursseista.

Operational excellence
Operoi ja hallitse pilvialustaasi mahdollisimman tehokkaasti. Hyvin toteutettu valvonta auttaa ehkäisemään häiriöiden ja ongelmien aiheuttamia katkoksia. Automaatio on yksi avain ketterään operatiiviseen tekemiseen.

Performance efficiency
Huolehdi alustasi kyvystä skaalautua ja mukautua työkuormissa tapahtuviin muutoksiin.

Reliability
Pidä huoli, että järjestelmäsi pystyy palautumaan tehokkaasti virhetilanteista ja häiriöistä.

Security
Maksimoi sovellustesi ja datasi tietoturva.

Well-Architected Frameworkin kohdalla kyse ei ole mistään staattisesta dokumentista vaan päivittyvästä joukosta oppeja, jotka perustuvat Azuren parhaisiin käytänteisiin, jotka myös päivittyvät jatkuvasti.

Hyödyllisiä linkkejä:

Azure Advisor on Azuren palvelu ja työkalu, joka toimii hyvin yhdessä Well-Architected Frameworkin kanssa: https://azure.microsoft.com/en-us/services/advisor/

Azure Architecture Center tarjoaa hyödyllistä tietoa ja ohjeistusta toimivan pilvipohjaisen arkkitehtuurin toteuttamiseksi: https://docs.microsoft.com/fi-fi/azure/architecture/

Microsoft Well-Architected Review auttaa nykytilanteen hahmottamisessa: https://docs.microsoft.com/en-us/assessments/?mode=pre-assessment&id=azure-architecture-review

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?

Azure-arkkitehtuurin evaluointi

Kaipaatko apua pilviarkkitehtuurisi evaluoinnissa tai esimerkiksi Azuren kustannusten optimoinnissa?

Jos kaipaat apua, laita viestiä tulemaan.

Kysy lisätietoja
=
Miten näitä tietoja käsitellään? Tutustu tietosuojaselosteeseemme.
Microsoft Azure asiantuntemusta

Pilvivalmennus - Azure-koulutusta IT-ammattilaisille

Opi pyörittämään Azurea ja rakentamaan parhaiden käytäntöjen mukaisia pilviarkkitehtuureja. Pilvivalmennus on tarkoitettu kaikille IT-ammattilaisille.

Tutustu valmennukseen