Hae sivustolta

Cloud First – vahingossa vai tositarkoituksella?

Cloud Insights / Lukuaika 2 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Osa tekee sitä ihan suunnitelmallisesti ja johdetusti, mutta moni organisaatio noudattaa tietämättään cloud first -ajattelua. Miten ihmeessä tämä on mahdollista?

Pilvilähtöisessä ajattelussa oman IT-infran rakentamisessa hyödynnetään ja suositaan jaettua infraa, kuten julkista pilveä. Pilvipohjainen infra ja pilvipohjaiset sovellukset ovat helposti saatavilla ja skaalautuvat tarpeiden mukaan.

Kun liiketoiminnan yksiköt tilaavat uutta softaa tukemaan omia prosessejaan, devaajilla on usein valtaa vaikuttaa uuden sovelluksen alusta- ja teknologiavalintoihin. Jos nämä valinnat eivät istu yrityksen kokonaisarkkitehtuuriin, ollaan kovien riskien äärellä. Pahimmillaan sovellus ei toimi lainkaan tuotantoympäristössä.

Toinen cloud first -ajatteluun vaikuttava skenaario on käyttäjälähtöinen. Jokaisella meistä on omat suosikkityökalumme, jotka kilpailevat organisaation virallisten työkalujen rinnalla. Tällaisia työkaluja ovat esimerkiksi kalenteri-, muistiinpano- tai pikaviestityökalut. Varjo-IT on tietohallinnon painajainen, joka tuo mukanaan merkittäviä tietoturvariskejä.

Ciscon selvityksen mukaan jopa 98 % pilvipohjaisista sovelluksista lukeutuu varjo-IT:n piiriin.

Koko organisaatiolla tulisi olla ymmärrys ja tilannekuva siitä, miten erilaiset pilvityökalut ja erilliset digitalisaatiohankkeet kytketään osaksi kokonaisinfrastruktuuria ja yritysarkkitehtuuria, sekä miksi asioita ylipäätään halutaan toteuttaa pilvi edellä.

Pilveistämisen ajurit

Pilvi ei ole mikään itseisarvo. Sen täytyy olla perusteltu valinta, ja organisaationne täytyy olla kypsä siirtymään.

Mitkä tekijät ohjaavat teidän organisaatiota kohti pilveä? Miten nämä ajurit liittyvät liiketoimintaanne?

Yksi tärkeimpiä ajureita cloud-first mindsetin taustalla ovat kustannukset. Eli parhaimmillaan pilvi tuo selkeitä kustannussäästöjä infran pyörittämiseen. Mutta, tämä ei ole ainoa syy miksi työkuormia pusketaan pilveen.

Cloud first on ihmisten, teknologioiden sekä prosessien johtamista ja orkestrointia.

Pilvi on houkutteleva vaihtoehto myös tietoturvan ja liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamisen näkökulmasta. Pilvialustojen tietoturva on nyt jo tasolla, jollaista harva organisaatio pystyy toteuttamaan omaan konesaliin, ihan pelkästään kustannussyistä riippuen. Lisäksi pilvipohjaiset disaster recovery -ratkaisut ovat huomattavasti helpompia ja kustannustehokkaampia toteuttaa kuin konesalissa.

Yksi syy pilvilähtöiseen ajatteluun tulee ulkopuolelta. Asiakaskäyttäytymisen muutos on vahva ajuri, joka pakottaa organisaatioita uudistautumaan. Pilvi tuo uudet kyvykkyydet, kuten esimerkiksi tekoälyn ja kone-oppimisen, helposti saataville omiin sovellusprojekteihin.

Pilvessä, tositarkoituksella?

Cloud firstin harjoittaminen tositarkoituksella ei ole tekninen valinta. Kyse on strategisesta valinnasta ja johtamistavasta. Cloud first on ihmisten, teknologioiden sekä prosessien johtamista ja orkestrointia.

Pilviaikakaudella yritysarkkitehtuurin ja hallintamallien (cloud governance) merkitys korostuu entisestään. Mitään taikasauvaa tai taikasormusta hallintaan ei ole, vaan kyse on päätöksistä, dokumentoinnista, kouluttamisesta ja yhteisten pelisääntöjen noudattamisesta.

Pilvivetoisesta infrasta saadaan turvallinen ja hallittu, kun henkilöstö ja eri sidosryhmät, kuten toimittajat, ovat mukana tositarkoituksella.

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?