Hae sivustolta

Kolme pilviskenaariota liiketoimintasi tueksi

Cloud Insights / Lukuaika 2 min
Julkaistu
Jussi Vento
Chief Marketing Officer

Teknologia kuuluu jokaisen yrityksen arkeen ja oman softan kehitys tuntuu tänä päivänä olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Mutta, tietohallinnolla on ongelma. Kilpailukykyä pitäisi kehittää ja kustannuksia pitäisi leikata, mutta suurin osa käsillä olevasta ajasta menee jo olemassa olevien järjestelmien ylläpitoon sekä elvyttämiseen.

Mistä repiä aikaa uuden innovointiin ja liiketoimintaa tukevaan kehitystyöhön, kun suurin osa ajasta menee nykyisten järjestelmien ylläpitoon? Mistä aloittaa kustannusten karsiminen?

Tivin toteuttaman State of the CIO -selvityksen mukaan legacy-sovellusten modernisointi ja migraatiot työllistävät tietohallintoa eniten juuri tällä hetkellä. Saman selvityksen mukaan tietohallintojohtajat nostavat tärkeimmäksi tehtäväkseen IT-toimintojen tehostamisen.

Pilviteknologian hyödyntäminen on edelleen takuuvarma tapa tehostaa IT-toimintoja. Kunnon pilvistrategia tosin edellyttää, että pilviteknologian käyttöönotto perustellaan myös liiketoiminnan näkökulmasta.

Olemme tunnistaneet kolme skenaariota, joiden hyöty on helposti perusteltavissa liiketoiminnan näkökulmasta.

1. Liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen katastrofitilanteissa pilveä hyödyntäen

Jos oma konesali pettää, mitä tapahtuu liiketoimintakriittisille järjestelmille? Kuinka nopeasti järjestelmät, sovellukset ja data saadaan pystyyn katkoksen tapahtuessa?

Tyypillinen tapa toteuttaa Disaster Recovery on toisintaa konesali. Tämä on yleensä melko raskas ja kallis operaatio.

Kun DR-ratkaisu toteutetaan pilveen, esimerkiksi Azuren päälle, pääsette eroon konesalin kaksintamiseen vaaditusta infrasta. Pilven avulla järjestelmät saadaan takaisin pystyyn muutamissa tunneissa.

Pilvipohjainen Disaster Recovery -ratkaisu vähentää taatusti tietohallinnon painajaisia sekä näkyy kustannuksissa.

2. Työn tuottavuuden parantaminen pilviratkaisuja hyödyntäen

Liikkuvasta työstä ja etätyön mahdollistamisesta on puhuttu jo vuosia, mutta etenkin kenttätyöntekijät jäävät edelleen liian usein paitsioon kun puhutaan moderneista työvälineistä.

Palvelevatko nykyiset työvälineet liikkuvien työntekijöiden ja kenttähenkilöstön tarpeita? Mobiliteetin kasvattaminen vaikuttaa tutkitusti (tähän joku lähde) työn tuottavuuden nousuun. Tänä päivänä on lähes itsestään selvää, että tärkeimmät työvälineet pitää saada toimimaan myös toimisto-olosuhteiden ulkopuolella.

Entä jos yrityksenne joutuu satsaamaan isosti tehotyöasemiin? Yhden tehotyöaseman hankinta- ja ylläpitokustannukset nousevat helposti tuhansiin euroihiin. Mitä jos nämä tehotyöasemat saisi suoraan pilvestä? Citrixin ja Microsoftin Windows Virtual Desktopin avulla nämä työasemat voidaan hankkia suoraan pilvestä, jolloin pääsette eroon työasemien ylläpitokustannuksista.

3. Henkilöstön osaamisen päivittäminen pilviaikaikaudella

Pilvi tulee, halusitte sitä tai ette. Ja riippumatta siitä, kuinka paljon hyödynnätte pilven mahdollisuuksia juuri nyt, yksi varma tapa tehostaa IT-toimintoja on satsata oman henkilöstön osaamiseen.

Modernin IT-infrastruktuurin sekä pilvialustojen osaamisvaje koettelee monia organisaatioita ja pilviosaajista on pulaa työmarkkinoilla.

Puolitoista vuotta sitten lähdimme pohtimaan miten tämä pilviteknologiaosaamisen vaje voitaisiin kuroa suomalaisissa organisaatioissa.

Ratkaisu syntyi yhdessä Amiedun kanssa. Julkisen pilven akatemia on julkisen pilven koulutuskokonaisuus, joka auttaa organisaatioita pysymään kartalla pilviteknologioiden kehityksessä.

Kuinka pilvi kesytetään eli miten siirrytään mielikuvista käytännön tekoihin?

Pilveen siirtyminen on monissa tapauksissa helppo perustella sekä IT-toimintojen tehostamisen että liiketoiminnan näkökulmasta. Mutta, ei meidänkään vastaus automaattisesti ole pilvi. Joidenkin järjestelmien on parempi antaa vanhentua arvokkaasti, ennen kuin sen toiminnot siirretään pilveen.

Käytännön tekoihin siirtyminen vaatii rationalisointia. Yhden sovelluksen migraatio konesalista pilveen ei ole mikään irrallinen teko, vaan sillä on aina myös jonkinlaisia vaikutuksia liiketoimintaan. Kun teette rationalisointia ja vastaatte kysymyksiin ’miksi’, nämä vaikutukset ovat todennäköisesti positiivisia.

Suositut artikkelit

Cloud Badass - Azure-webinaariOps ❤ Devs – sovelluskehittäjä, näin kesytät Azuren IaaS, CaaS, PaaS, FaaS, SaaS – mitä mikäkin tarkoittaa? Cloud Badass - Azure-webinaariMiksi ja milloin kannattaa valita Azure ja julkipilvi?